Digital Learning

Sunday, September 28, 2025

How to review a spreadsheet? Class-10-Part:B-Unit:2-Ch:4:


CBSE SOLUTIONS-2025-26
CLASS-10-PART-B
unit-2 electronic spreadsheet using libreoffice calc
chapter- 4 Share and Review a spreadsheet

Section – A: Fill in the Blanks
Q1. Sharing and reviewing spreadsheets allows – to work on the same document simultaneously, making it easier to collaborate and provide feedback.
Answer: Multiple users
Q2. The – feature in LibreOffice Calc highlights modifications made to the spreadsheet so users can review and manage edits effectively.
Answer: Track Changes
Q3. To start tracking modifications in a spreadsheet, you need to – by enabling the Track Changes feature from the menu.
Answer: Enable tracking
Q4. – are added to specific cells in a spreadsheet, providing additional context or feedback without altering the cell’s content.
Answer: Comments or Annotations
Q5. When working with multiple versions of a spreadsheet, you can – from different users into a single document to synchronize updates and resolve conflicts.
Answer: Merge changes
Q6. – documents help identify differences between two versions of a spreadsheet, allowing you to review and understand the changes made over time.
Answer: Compare

Tuesday, September 23, 2025

How to link data and spreadsheet in Calc? Class-10-Part:B-Unit:2-Ch:3:

CBSE SOLUTIONS-2025-26
CLASS-10-PART-B
unit-2 electronic spreadsheet using libreoffice calc
chapter- 3 Linking Spreadsheet Data

A. Fill in the Blanks
Question 1. In LibreOffice Calc, a dash is a connection to external data ensuring that the spreadsheet stays updated with the latest changes.
Answer: Link
Question 2. To bring in specific columns from a database into Calc you can – the column header from the data source window into your spreadsheet.
Answer: Drag
Question 3. In Calc, the dash icon appears when data is dragged from a data source offering options for inserting the data as text.
Answer: Data to Text
Question 4. Dash in Calc refers to a set of data imported or linked from an external file such as a spreadsheet or database.
Answer: Data Source
Question 5. To automatically update data in Calc from an external database, the data must be linked rather than copied.
Answer: Linked
Question 6. The full path to a file or resource is called a URL.
Answer: URL

Thursday, September 18, 2025

What is Sustainable develoment? Class-9 Unit-5 Ch-2:

Unit-5 Green Skills-I
Chapter-2 Sustainable Development and Green economy

Section A: Fill in the Blanks
Question 1: Sustainable development is a combination of two words – ______ and ______.
Answer: Sustainability and Development
Question 2: In _________, you use resources in such a way that the resources are not depleted and also are not used in such huge amounts than it is needed.
Answer: Sustainable development
Question 3: Solid waste management is an example of ______.
Answer: Sustainable practice
Question 4: A ______ is employment in any industry that contributes to preserving or restoring environmental quality in that sector and allowing for sustainable development.
Answer: Green Job
Question 5: A ______ is someone who is very concerned about the environment and therefore only purchases products that are environment friendly or eco-friendly.
Answer: Green Consumer

Section B: True or False
Question 1: Sustainable means that you can use or maintain, for example natural resources, over time.
Answer: True
Question 2: Sustainable development means that you use them judiciously without harming the environment.
Answer: True
Question 3: Good communication skills are also needed so that workers in different sectors can work together.
Answer: True
Question 4: The environment and economy are not important for us as a society.
Answer: False
Question 5: Non-renewable energy from non-renewable resources like wind, water, biomass etc. are available in large quantities and cause less pollution.
Answer: False

Section C: Short Answer Questions
Question 1: Define the term sustainable development in your own words.
Answer: Sustainable development means using natural and man-made resources wisely in a way that meets present needs without compromising the ability of future generations to meet their own needs.
Question 2: Define green jobs.
Answer: Green jobs are those kinds of employment that help to protect the environment, reduce pollution, and promote sustainable development, such as renewable energy jobs, waste management, and afforestation work.
Question 3: List the components of green economy.
Answer: The main components of a green economy are:
  • Renewable energy
  • Resource efficiency
  • Waste management
  • Green jobs
  • Environmental protection
Question 4: List five sustainable development goals (SDGs).
Answer:
  • No poverty
  • Zero hunger
  • Quality education
  • Clean water and sanitation
  • Climate action
Question 5: Why are sustainable development goals important?
Answer: Sustainable development goals are important because they provide a global framework to fight poverty, protect the planet, ensure equality, and build a sustainable future for all.

Section D: Long Answer Questions
Question 1: Why is it important to adopt sustainable development?
Answer: Sustainable development is important because it ensures that resources are used responsibly so that they do not run out for future generations. It balances economic growth, environmental protection, and social well-being. It reduces poverty, fights climate change, promotes renewable energy, and builds a healthier society.
Question 2: Why are green jobs important?
Answer: Green jobs are important because they help reduce environmental damage, create employment opportunities, and support sustainable industries. They encourage innovation in renewable energy, waste management, and eco-friendly technologies. Green jobs also improve people’s health by reducing pollution and ensure that development is environmentally balanced.
Question 3: Describe green economy.
Answer: A green economy is an economic system that aims to reduce environmental risks and ecological scarcities while improving human well-being and social equity. It promotes low carbon growth, resource efficiency, and social inclusion. In a green economy, industries and individuals focus on renewable energy, recycling, sustainable agriculture, eco-friendly transportation, and green jobs.

Wednesday, September 17, 2025

What is the use of macros in a spreadsheet? Class-10-Part:B-Unit:2-Ch:2:

What are macros in sheet?
CBSE SOLUTIONS-2025-26
CLASS-10-PART-B
unit-2 electronic spreadsheet using libreoffice calc
chapter- 2 Using macros in Spreadsheet

Section A – Fill in the blanks
1.Sorting means arranging the data in an ascending or ______ order.
Answer: Descending
2.Sort option is available in ______ tab.
Answer: Data
3.The option to ______ in Labour Office Calc allows you to automate actions by capturing your actions step by step.
Answer: Record Macro
4.When passing argument to a macro, the original variable can be modified by the macro if passed by ______.
Answer: ByRef
5.You can use the ______ macro option to automate tasks in Labour Office Calc.
Answer: Run Macro

Section B – True or False
1.Arguments passed by Value means the data is passed to the macro leaving the original data unchanged.
Answer: True
2.To access and edit existing macros, you can navigate to Tools > Macros > Organize Macros in Labour Office Calc.
Answer: True
3.The macros feature in Labour Office Calc is used to arrange data in a specific order based on the values in columns.
Answer: False
4.While writing a macro, the keyword ByRef is used to pass a reference to the original variable allowing the macro to modify its value.
Answer: True
5.A recorded macro can be modified in the Macro Editor after it has been created.
Answer: True

Tuesday, September 16, 2025

What are green skills? Class-9 Unit-5 Ch-1:


CBSE Solution-2025-26
Unit-5 Green Skills-I
Chapter-1 Environment

A. Fill in the blanks
Q1. ______ is composed of biotic factors of a community of living organisms interacting with one another which we can see in food chains.
Ans: Ecosystem
Q2. Improper disposal is one of the reasons why synthetic products become problems and causes of ______.
Ans: Pollution
Q3. ______ of natural resources for example soil disintegration, deforestation, consumption of natural life and exhaustion of minerals.
Ans: Depletion
Q4. ______ is a branch of science that studies about the relationship between biotic and abiotic.
Ans: Ecology
Q5. An economy that aims at reducing environmental risk and ecological crises and that aims for sustainable development without degrading the environment is called ______.
Ans: Green Economy

B. True or False
Q1. Overloading the land with compost, overgrazing and moving agriculture leads to siltation in major rivers and reservoirs.
Ans: True
Q2. Wastes can be decomposed by decomposers.
Ans: True
Q3. Green technology and environmentally friendly technology is developed and used in a way that protects the environment and conserves natural resources.
Ans: True
Q4. Removal of predators in the ecosystem such that declining their number in a very low proportion does not interfere in the balance of interaction with any food web.
Ans: False
Q5. Biosphere is the Earth’s zone of air, water and soil that has the capability in supporting life.
Ans: True