Digital Learning

Wednesday, September 17, 2025

What is the use of macros in a spreadsheet? Class-10-Part:B-Unit:2-Ch:2:

What are macros in sheet?
CBSE SOLUTIONS-2025-26
CLASS-10-PART-B
unit-2 electronic spreadsheet using libreoffice calc
chapter- 2 Using macros in Spreadsheet

Section A – Fill in the blanks
1.Sorting means arranging the data in an ascending or ______ order.
Answer: Descending
2.Sort option is available in ______ tab.
Answer: Data
3.The option to ______ in Labour Office Calc allows you to automate actions by capturing your actions step by step.
Answer: Record Macro
4.When passing argument to a macro, the original variable can be modified by the macro if passed by ______.
Answer: ByRef
5.You can use the ______ macro option to automate tasks in Labour Office Calc.
Answer: Run Macro

Section B – True or False
1.Arguments passed by Value means the data is passed to the macro leaving the original data unchanged.
Answer: True
2.To access and edit existing macros, you can navigate to Tools > Macros > Organize Macros in Labour Office Calc.
Answer: True
3.The macros feature in Labour Office Calc is used to arrange data in a specific order based on the values in columns.
Answer: False
4.While writing a macro, the keyword ByRef is used to pass a reference to the original variable allowing the macro to modify its value.
Answer: True
5.A recorded macro can be modified in the Macro Editor after it has been created.
Answer: True

Tuesday, September 16, 2025

What are green skills? Class-9 Unit-5 Ch-1:


CBSE Solution-2025-26
Unit-5 Green Skills-I
Chapter-1 Environment

A. Fill in the blanks
Q1. ______ is composed of biotic factors of a community of living organisms interacting with one another which we can see in food chains.
Ans: Ecosystem
Q2. Improper disposal is one of the reasons why synthetic products become problems and causes of ______.
Ans: Pollution
Q3. ______ of natural resources for example soil disintegration, deforestation, consumption of natural life and exhaustion of minerals.
Ans: Depletion
Q4. ______ is a branch of science that studies about the relationship between biotic and abiotic.
Ans: Ecology
Q5. An economy that aims at reducing environmental risk and ecological crises and that aims for sustainable development without degrading the environment is called ______.
Ans: Green Economy

B. True or False
Q1. Overloading the land with compost, overgrazing and moving agriculture leads to siltation in major rivers and reservoirs.
Ans: True
Q2. Wastes can be decomposed by decomposers.
Ans: True
Q3. Green technology and environmentally friendly technology is developed and used in a way that protects the environment and conserves natural resources.
Ans: True
Q4. Removal of predators in the ecosystem such that declining their number in a very low proportion does not interfere in the balance of interaction with any food web.
Ans: False
Q5. Biosphere is the Earth’s zone of air, water and soil that has the capability in supporting life.
Ans: True

Monday, September 15, 2025

What is Goal Seek scenario analysis? Class-10-Part:B-Unit:2-Ch:1:

How to analyse data using Goal Seek and Solver?
CBSE SOLUTIONS-2025-26
CLASS-10
PART-B
UNIT-2 Electronic Spreadsheet (Advanced) Using LibreOffice Calc
CHAPTER-1 Analyse Data Using Scenarios and Golal Seek

Section A – Fill in the Blanks
1.The ______ feature in spreadsheet combines data from multiple ranges or sheets into a single summary report.
Answer: Consolidate
2.When using the Consolidate tool you can perform operations such as ______ and ______ on the combined data.
Answer: Sum and Average
3.Before applying the Subtotal feature you should ______ the data by the column you want to group by.
Answer: Sort
4.Solve option under Tools menu amounts to a more elaborate form of ______.
Answer: Goal Seek
5.______ feature arranges data in a group of cells in LibreOffice Calc with levels for columns or rows.
Answer: Outline

Section B – True or False
1.Solver can handle multiple variables and constraints, making it suitable for more complex scenarios.
Answer: True
2.By default formula cell field is empty and needs to be filled with the cell reference of the formula whose result you want to target.
Answer: True
3.Display border determines if changes made to the scenario will be copied back to the original cell.
Answer: False
4.Goal Seek is a feature that allows you to combine data from multiple ranges or sheets into a single summary report.
Answer: False
5.Subtotal is used to display your formula results according to column group level.
Answer: True

Saturday, September 13, 2025

How to fix blocked by robots? How to fix robots.txt unreachable?

What is "robots.txt blocked" problem on Search Console:
The robots.txt blocked problem is that google trie to crawl a web page on your site, but your robots.txt file is not allow or blocking it.

Why it is happen?
It happen because your robots.txt file has a rule like disallow, that prevent crawlers from accessing a page on your website.

To resolve this problem follow the following steps:
1. Go to settings in your blogger website.
2. Now go to custom robots.txt and click on it.
3. You will see robots.txt like this:
User-agent: *
Disallow: /search
Disallow: /category/
Disallow: /tag/
Allow: /
Disallow: /*?m=1
Sitemap: https://(your website url will be show here)
4. Now change Disallow: /search into Allow: /search
5. Click on save option
6. Now go to search console and click on pages.
7. Find robots.txt error, click on it.
8. Here you will find a validate option.
9. Click on validate option.
10. Now wait for some days, your problem will be shortout.

What is list and table in HTML-Class-8 (2025-26):

CBSE SOLUTIONS-2025-26
CLASS-8
CHAPTER-6 Lists and Tables in HTML

Q-A Multiple choice questions:
Q1. Unordered list is also known as _____ list.
A. Bulleted
B. Multilevel
C. Numbered
D. None of these
Answer: A. Bulleted
Q2. We can specify the space between the border and content in a table by using _____ property.
A. Padding
B. Height
C. Width
D. Table layout
 Answer: A. Padding
Q3. Which of the following is an _____ tag?
A. OL tag
B. UL tag
C. LI tag
D. Table tag
Answer: C. <LI> tag
Q4. The _____ tag marks the definition terms in a description list.
A. BD tag
B. DT tag
C. DL tag
D. None of these
Answer: B. DT tag
Q5. The default numbering style of an ordered list is _____.
A. I
B. A
C. i
D. 1
Answer: D. 1

Q-B Write true or false statement:

Q1. A description list consists of two tags.
Answer: False
Q2. Each item in the list is marked using the <li> tag.
Answer: True
Q3. To specify a column heading, we use the <th> tag.
Answer: True
Q4. The list-style-position property is used to specify an image as the list item marker.
Answer: False 
Q5. By default, the horizontal alignment is set to middle for <th> tag.
Answer: False